Fehérborok
Bock Chardonnayszáraz fehérbor20171 680 Ft(0,75 l)Kosárba teszem

Bock Chardonnay

száraz fehérbor2017A termék nem kapható

1 680 Ft(0,75 l)

Egységár: 2 240 Ft/lA termék már nem kapható, az aktuális kínálatért kattintson ide.
Típus: Villányi védett eredetű classicus fehérbor (Testes bor)
Dűlők: Több dűlőből
Kiszerelés: 0,75 l
Csomagolás: Papírdobozban (1,40 kg)

Kóstolási jegyzet

Világfajta, mely hazánkban is nagy népszerűségnek örvend. A tételt 2,5 hétig hordóban erjesztettük, majd lepalackoztuk. Így egy világos színű, szalmasárga árnyalatú fehérbort kaptunk, amelynek illatában és ízében ásványosság, banán, zöldalma, citrusosság lelhető fel egy krémes diszkrét vanilliás tónussal. A kortyban egy ropogós savgerincű, hosszú lecsengésű, telt ízérzetű, közepes testű Chardonnay-t azonosíthatunk be.

Az évjáratról

A korábbi évektől eltérően a tél igen hideg és száraz volt. A januári folyamatos mínuszok gondoskodtak a későbbi betegségek kialakulásának csökkenéséről.

A nagy hidegeket gyors kitavaszodás és fakadás követte. A március végi napi középhőmérsékletek magasabbak voltak az ilyenkor szokásosnál.

2016-hoz hasonlóan így robbanásszerű volt a fejlődés. Áprilisban a korai felmelegedést több, hullámban érkező lehűlés követte, így a növekedés vontatottá vált és a fenológiai fázisok visszatértek a megszokottakhoz.

Május elején 3 nap alatt közel 50 mm esett. Sajnos a hirtelen melegedés hatására az eső jéggel érkezett. Szerencsére a borvidék csak kisebb részén okozott károkat a termésben. A májusi meleg egész nyáron megmaradt, augusztusban szinte forróság volt, akár napokig 39°C.

A viszonylag száraz és meleg időjárás nem kedvezett a megbetegedéseknek, így a növényvédelemi munkák többnyire a megelőzésen alapultak, a permetezési fordulók száma is csökkenthető volt. Egészében, szép, érett fürtöket lehetett szüretelni. A meleg nyár miatt a pezsgő alapnak és rosé bornak való fajták szedése korábban kezdődött a megszokottnál, augusztus 2. dekádjában.

A jó szüreti kezdést a szeptemberi váratlan időjárása torpantotta meg. Előző évektől eltérően több csapadék hullott és több napon át. Nem volt hét, hogy ne esett volna. A hőmérséklet is váratlanul lecsökkent, de a megfelelően időzített védekezés hatására a fertőzések mégsem alakultak ki.

Összességében elmondható, hogy kiváló minőségű, egészséges alapanyagot szüretelhettünk az idén.

A bor jellemzői

Szárazsági fok

Száraz

Cukortartalom

1,6 g/l

Alkoholtartalom

14,11 %

Titrálható sav-tartalom

5,0 g/l

Cukormentes extrakttartalom

22,7 g/l

Szőlészeti adatok

Termőterület

Villányi borvidék

Dűlők

Több dűlőből

Meghatározó talajtípus

mészkő, lösz, agyag

Szőlőfajták és arányuk

chardonnay 100%

Tőketerhelés

1-1,5 kg/tőke

Szüret időpontja

2017. szeptember

Borászati adatok

Erjesztés

Tartály

Erjesztés módja

Irányított

Érlelés

Reduktív

Érlelés hossza

~kettő és fél hét

Palackozás ideje

2017.11.22.

Kereskedelmi adatok

Készült

8 000 db

Bruttó kiskereskedelmi pinceár

1 680 Ft

Piacra kerülés időpontja

2017.11.22.