Vörösborok
Bock Kadarkaszáraz vörösbor20193 220 Ft(0,75 l)Kosárba teszem

Bock Kadarka

száraz vörösbor2019A termék nem kapható

3 220 Ft(0,75 l)

Egységár: 4 293 Ft/lA termék már nem kapható, az aktuális kínálatért kattintson ide.
Típus: Villányi védett eredetű classicus vörösbor (Könnyű gyümölcsös)
Dűlők: Fekete-hegy
Kiszerelés: 0,75 l
Csomagolás: Papírdobozban (1,45 kg)
Termékvonal: Dűlőválogatás

Kóstolási jegyzet

Fekete-hegy dűlő terméséből készített könnyed vörösbor, mely hagyományos erjesztést követően 6 hónapig érlelődött harmadtöltésű tölgyfahordóban. Halvány színintenzitás jellemzi. Ízében, illatában fűszerek, málnára, szamócára emlékeztető aromák fedezhetőek fel.

Az évjáratról

Viszonylag enyhe és száraz téllel (január-február) indult az év. Az éjszakákra -1—5 °C volt a jellemző, nappal is inkább kellemes plusz fokokkal.
A március melegen indult, majd a hónap közepén néhány hetes lehűlés következett, de a hónap végére már többször volt 20 °C is. Ez a melegedés áprilisban is folytatódott , így április első hetében a szőlő fakadásnak indult. Majd az április közepén jött 2 hetes lehülés megtorpantásra késztette a természetet, a hajtás fejlődés is vontatottá vált. Gyakorlatilag 2018. szeptember elejétől áprilisig nem volt számottevő csapadék (100-120 mm) áprilisban jöttek az első nagyobb záporok.
Május az eddigi évekhez képest hidegebb volt, így a virágzás csak júniusban kezdődött, még a korai fajtáknál is. Az áprilisi csapadék közel háromszorosa esett le (140-160 mm).Virágzáskor (júniusban) viszont váratlanul nagyon meleg lett, 30 °C körüli értékekkel így voltak fajták, amelyek kötődése nem volt tökéletes.
A zsendülés július közepére tehető, amelyből arra lehetett következtetni, hogy a szüret ebben az évben nem kezdődik augusztusban.

Július végére megérkezett a nyári forróság 30-35°C-kal, amelyet augusztus első dekádjában kisebb lehűlés követett. Augusztus további része rendkívül meleg volt, 40°C is előfordult, még a megszokott augusztus 20 utáni lehűlés sem érkezett meg, folytatódott egészen szeptember közepéig a 25-30°C fok. Szeptember közepe után már a 20-25°C volt a jellemző, néha pár napos esők frissítették fel a meleg, száraz napokat. Októberre már a 20°C körüli időjárás volt a jellemző, egészen október végéig, amikor váratlanul megérkezett a hideg sok esővel.

A szüretet a legkorábbi fajtával kezdtük, az Irsai Olivérrel 08.22-én, majd a pár napos intenzív eső miatt szeptember elején folytattuk a korai fehér fajtákkal (Chardonnay, Rizlingszilváni) és a pezsgő készítéshez szükséges kék szőlővel (Pinot Noir). A kékoportóval folytattuk, és szinte zavartalanul tudtuk a szüretet végig vinni, amelyet október 28-án sikeresen befejeztünk, még a hideg és esős idő beköszöntése előtt.

A 2019-es évben jó minőségű, egészséges szőlőt sikerült szüretelnünk, jó évjáratra számítunk.

A bor jellemzői

Szárazsági fok

Száraz

Cukortartalom

1,3 g/l

Alkoholtartalom

12,51%

Titrálható sav-tartalom

5,2 g/l

Cukormentes extrakttartalom

25,8 g/l

Szőlészeti adatok

Termőterület

Villányi borvidék

Dűlők

Fekete-hegy

Meghatározó talajtípus

mészkő, lösz

Szőlőfajták és arányuk

kadarka 100%

Tőkék életkora

16 éves

Tőketerhelés

1 kg/tőke

Szüret időpontja

2019. szeptember

Borászati adatok

Erjesztés

Tartály

Erjesztés módja

Irányított

Érlelés

Kis tölgyfa hordó

Érlelés hossza

6 hónap

Palackozás ideje

2020. 12. 08.

Kereskedelmi adatok

Készült

3 000 db

Bruttó kiskereskedelmi pinceár

2 920 Ft

Piacra kerülés időpontja

2020. 12. 08.