Fehérborok
Bock Sauvignon Blancszáraz fehérbor20211 850 Ft(0,75 l)Kosárba teszem

Bock Sauvignon Blanc

száraz fehérbor2021A termék nem kapható

1 850 Ft(0,75 l)

Egységár: 2 467 Ft/lA termék már nem kapható, az aktuális kínálatért kattintson ide.
Típus: Oltalom alatt álló eredetmegjelölésű (Friss, illatos bor)
Dűlők: Több dűlőből
Kiszerelés: 0,75 l
Csomagolás: Papírdobozban (1,50 kg)
Termékvonal: Reduktív fehérbor

Kóstolási jegyzet

A Pannon borrégióból származó szőlőből, reduktív eljárással készített elegáns fehérbor. Színe tükrös, aranysárga, zöldes reflexekkel. Illatában körtés-birsalmás, mézes hatás jelzi, hogy már érettebb alapanyag került a szüretelőládákba. Íz világa enyhén mediterrán jellegű, amelyet a kevés hozzáadott szén-dioxid még frissebbé varázsol. Lecsengésében a mészköves, ásványias jelleg érezhető. Fogyasztását 10-12 °C fokon ajánljuk, balatoni fogas és fehérhúsú szárnyasok mellé.

Az évjáratról

A szőlő nyugalmi időszaka a 2021-es évben enyhébbnek bizonyult.
Az átlagos hőmérsékleti értékeket adó április, kései április fakadást eredményezett a Portugieser és a Kékfrankos fajtákon, amit a Cabernet franc Merlot, a Syrah és a Cabernet sauvignon is követett. A Bock birtok területén 2021 tavaszán jelentősebb kártétel nem volt az áprilisi hajtásnövekedés kezdetének intenzitásánál. A virágzás előtti időszak további szakasza azonban melegnek bizonyult. A meleg, csapadék szegény időjárás egy május hónaptól kezdődő, gyors virágzást és kiváló kötődést eredményezett.
A bogyónövekedés kezdetén, június első két hetében meleg hőmérsékletet mértünk, míg a júniusi csapadék a későbiekben nagyon meghatározó volt a területekre. A július az átlagosnál melegebb értéket adott, ekkor azonban csak heves zivatarok formájában esett csapadék a birtokra, ami után rendkívül száraz meleg időszak következett. A bogyóméret gyarapodása mellett ez az időjárás kedvezett a gombás fertőzések megjelenésének is, amelyek ellen eredményesen védekeztünk.
Július utolsó hetében a birtok egészén, minden fajtán már találtunk zsendülő bogyókat, de ez inkább a szárazság stressznek tudható be. Az érés a borvidéken a szokásos időszaknál később az elmúlt évekhez képest is később kezdődött meg. Az érés kezdetének időjárása az átlagoshoz képest melegebb volt. A bogyók kezdeti cukor felhalmozódása gyorsnak bizonyult. Augusztus második felében ugyan hűvösebbek voltak a nappalok. A bogyók cukortartalmának emelkedése kissé lelassult, de a savtartalom és az aromaanyagok megőrzéséhez hozzájárultak. Az ekkor hullott csapadék megszüntette a szárazág stressz tüneteit és ez kedvezett a bogyónövekedésnek.
A rozé borok alapjául szolgáló Pinot noir elő szüretével, augusztus végén kezdtük meg a 2021-es szüretet.
Az időjárás alakulás jelentős fordulatot vett október első két hetében. Az átlaghőmérséklet az utóbbi hat év legalacsonyabb értékét adta, míg a csapadék mennyisége is a második helyen végezett az elmúlt évek rangsorában. Az érés üteme ekkor jelentősen visszaesett. A szeptemberi hónap azonban kiemelkedően meleg időjárással kedvezett a megfelelő érettség eléréséhez az összes fajta esetén.
A szüretet október 25-én a Cabernet Sauvignon szüretelésével fejeztük be.

A 2021-es év júliusi augusztusi száraz, meleg hőmérsékletét leszámítva kiegyenlített hőmérsékleti viszonyokkal jellemezhető. Az átlagosnál későbbi fakadás, valamint a hosszú meleg, száraz időszak azonban hozzájárult ahhoz hogy a késő őszi csapadék nélkül is a 2021-es év az egyik legszárazabb évnek bizonyult. A szőlészetben alkalmazott hő összeg és csapadék mennyiségi értékek a 2020 évhez hasonlóak. A szőlőtermés minősége, mind az aromaanyagok, mind a fenolos érettség és a színanyag tartalom szempontjából kiemelkedőnek értékelhető.

A bor jellemzői

Szárazsági fok

Száraz

Cukortartalom

1,3 g/l

Alkoholtartalom

13,66%

Titrálható sav-tartalom

7,1 g/l

Cukormentes extrakttartalom

21,3 g/l

Szőlészeti adatok

Termőterület

Pannon borrégió

Dűlők

Több dűlőből

Meghatározó talajtípus

mészkő, lösz, agyag

Szőlőfajták és arányuk

sauvignon blanc 100%

Tőkék életkora

17 éves

Tőketerhelés

1,5 kg/tőke

Szüret időpontja

2020. szeptember

Borászati adatok

Erjesztés

Tartály

Erjesztés módja

Irányított

Érlelés

Reduktív

Érlelés hossza

2 hónap

Palackozás ideje

2022.01.06.

Kereskedelmi adatok

Készült

9 000 db

Bruttó kiskereskedelmi pinceár

1 680 Ft

Piacra kerülés időpontja

2022.01.13.