Rosé borok
Bock Amphora Rosészáraz rosé bor2024 3 700 Ft(0,75 l)Kosárba teszem

Bock Amphora Rosé

száraz rosé bor2024Raktáron, azonnal vihető

3 700 Ft(0,75 l)

Egységár: 4 933 Ft/lVisszaváltási díj: 50 Ft/palack
Típus: Villányi védett eredetű classicus rozébor (Friss, illatos bor)
Dűlők: Több dűlőből
Kiszerelés: 0,75 l
Csomagolás: Papírdobozban (1,50 kg)

Kóstolási jegyzet

Kristálytiszta, tükrös közepesen mély intenzitású lazac szín. Egyenletesen lecsorgó lábak, tisztán megfigyelhető korona, mely nagy beltartalmi értéket sejtet.
Illatában, finom eprességgel nyit, melyet érett nektarin és narancshéj árnyalnak. Kóstolva a bor száraz, egyensúlyos üdítő, de nem kiugróan magas savérzet mellett az illatban ígért gyümölcsök mellett, árnyalatnyi grapefruit héjas, meggymagos kesernyésség teszi teljessé a korty végtelen hosszú lecsengését.

Az amforás érlelésnek köszönhetően pont annyira komplex, az agyagon keresztül bejutó mikro-oxidáció hatására tartalmas ital született, ami kiemeli a tételt a megszokott “tutti-frutti” illat- és ízbomba rozék széles táborából, ellenben egy gasztronómiában igen széleskörűen felhasználható borrá teszi.

Az évjáratról

Enyhén indult az év, majd áprilisban beköszöntött a hideg időjárás és pár fajtánál a termésmennyiség is alacsonyabb lett, de szerencsére a fagykárok elkerültek minket. Ezek után április végén megérkezett a meleg idő, a májusi eleji virágzás pedig már előrevetítette a korai szüretet. A nyári szárazságban izgultunk a 2-3 éves, fiatal ültetvényeink miatt, de jól teljesítettek, szép termést hoztak.

A Bock szőlőterületeken nem használtunk herbicidet és a megfelelő soraljművelő gépekkel sikerült gyommentesen tartani. Újabb lépést tettünk az ökológiai művelés irányába, ezzel teljesen ki tudtuk váltani a vegyszeres gyomirtást.

Az igen meleg és száraz nyárnak köszönhetően gyorsan megérett a szőlő, augusztus 1-jén, kánikulában kezdtük meg a szüretet az Irsaival. Az idei szüret nehézségét az összecsúszó érések mellett, a szüret alatti tárolási kapacitás hiány sok fejtörést okozott. A szüretet még soha ilyen korán nem fejeztük be, mint a 2024-es évben, ugyanis szeptember 25-én beérkezett az utolsó adag szőlő is a pincénkbe.

A bor jellemzői

Szárazsági fok

Száraz

Cukortartalom

4,3

Alkoholtartalom

13,50%

Titrálható sav-tartalom

4,7 g/l

Cukormentes extrakttartalom

22,6

Szőlészeti adatok

Termőterület

Villányi borvidék

Dűlők

Több dűlőből

Meghatározó talajtípus

mészkő, lösz, agyag

Szőlőfajták és arányuk

syrah

Tőkék életkora

22 éves

Tőketerhelés

1-1,5 kg/tőke

Szüret időpontja

2024 szeptember

Borászati adatok

Erjesztés

Tartály

Erjesztés módja

Irányított

Érlelés

Amphora

Érlelés hossza

3 hónap

Kereskedelmi adatok

Készült

700

Piacra kerülés időpontja

2024. 05. 22.