Vörösborok
Bock Kékfrankosszáraz vörösbor20172 240 Ft(0,75 l)Kosárba teszem

Bock Kékfrankos

száraz vörösbor2017A termék nem kapható

2 240 Ft(0,75 l)

Egységár: 2 987 Ft/lA termék már nem kapható, az aktuális kínálatért kattintson ide.
Típus: Villányi védett eredetű classicus vörösbor (Könnyű gyümölcsös)
Dűlők: Több dűlőből
Kiszerelés: 0,75 l
Csomagolás: Papírdobozban (1,45 kg)
Termékvonal: Birtok bor

Kóstolási jegyzet

Hazánk leggyakoribb kékszőlő fajtája, mely Villányban is nagy népszerűségnek örvend. Erjesztést követően, néhány hónapos ászokhordóban történő érlelés után kerül palackba. Közepes intenzitású, bíborvörös színű könnyed vörösbor, melynek ízében, illatában a cigánymeggy kellemes fanyarsággal párosulva jelenik meg.

Az évjáratról

A korábbi évektől eltérően a tél igen hideg és száraz volt. A januári folyamatos mínuszok gondoskodtak a későbbi betegségek kialakulásának csökkenéséről.

A nagy hidegeket gyors kitavaszodás és fakadás követte. A március végi napi középhőmérsékletek magasabbak voltak az ilyenkor szokásosnál.

2016-hoz hasonlóan így robbanásszerű volt a fejlődés. Áprilisban a korai felmelegedést több, hullámban érkező lehűlés követte, így a növekedés vontatottá vált és a fenológiai fázisok visszatértek a megszokottakhoz.

Május elején 3 nap alatt közel 50 mm esett. Sajnos a hirtelen melegedés hatására az eső jéggel érkezett. Szerencsére a borvidék csak kisebb részén okozott károkat a termésben. A májusi meleg egész nyáron megmaradt, augusztusban szinte forróság volt, akár napokig 39°C.

A viszonylag száraz és meleg időjárás nem kedvezett a megbetegedéseknek, így a növényvédelemi munkák többnyire a megelőzésen alapultak, a permetezési fordulók száma is csökkenthető volt. Egészében, szép, érett fürtöket lehetett szüretelni. A meleg nyár miatt a pezsgő alapnak és rosé bornak való fajták szedése korábban kezdődött a megszokottnál, augusztus 2. dekádjában.

A jó szüreti kezdést a szeptemberi váratlan időjárása torpantotta meg. Előző évektől eltérően több csapadék hullott és több napon át. Nem volt hét, hogy ne esett volna. A hőmérséklet is váratlanul lecsökkent, de a megfelelően időzített védekezés hatására a fertőzések mégsem alakultak ki.

Összességében elmondható, hogy kiváló minőségű, egészséges alapanyagot szüretelhettünk az idén.

A bor jellemzői

Szárazsági fok

Száraz

Cukortartalom

1,4 g/l

Alkoholtartalom

12,70%

Titrálható sav-tartalom

4,6 g/l

Cukormentes extrakttartalom

27,0 g/l

Szőlészeti adatok

Termőterület

Villányi borvidék

Dűlők

Több dűlőből

Meghatározó talajtípus

lösz, agyag

Szőlőfajták és arányuk

kékfrankos 100%

Tőkék életkora

7-14 éves

Tőketerhelés

1 kg/tőke

Szüret időpontja

2017. október

Borászati adatok

Erjesztés

Tartály

Erjesztés módja

Irányított

Érlelés

Nagy tölgyfa hordó

Érlelés hossza

6-10 hónap

Palackozás ideje

2019.01.15.

Kereskedelmi adatok

Készült

53 000 db

Bruttó kiskereskedelmi pinceár

2 030 Ft

Piacra kerülés időpontja

2019.01.18.