Menü
0
Vörösborok
Bock Kékfrankosszáraz vörösbor20192 240 Ft(0,75 l)Kosárba

Bock Kékfrankos

száraz vörösbor2019Raktáron, azonnal vihető

2 240 Ft(0,75 l)

Egységár: 2 987 Ft/l
Típus: Villányi védett eredetű classicus vörösbor (Könnyű gyümölcsös)
Dűlők: Több dűlőből
Kiszerelés: 0,75 l
Csomagolás: Papírdobozban (1,45 kg)
Termékvonal: Birtok bor

Kóstolási jegyzet

Hazánk leggyakoribb kékszőlő fajtája, mely Villányban is nagy népszerűségnek örvend. Erjesztést követően, néhány hónapos ászokhordóban történő érlelés után kerül palackba. Közepes intenzitású, bíborvörös színű könnyed vörösbor, melynek ízében, illatában a cigánymeggy kellemes fanyarsággal párosulva jelenik meg.

Az évjáratról

Viszonylag enyhe és száraz téllel (január-február) indult az év. Az éjszakákra -1—5 °C volt a jellemző, nappal is inkább kellemes plusz fokokkal.
A március melegen indult, majd a hónap közepén néhány hetes lehűlés következett, de a hónap végére már többször volt 20 °C is. Ez a melegedés áprilisban is folytatódott , így április első hetében a szőlő fakadásnak indult. Majd az április közepén jött 2 hetes lehülés megtorpantásra késztette a természetet, a hajtás fejlődés is vontatottá vált. Gyakorlatilag 2018. szeptember elejétől áprilisig nem volt számottevő csapadék (100-120 mm) áprilisban jöttek az első nagyobb záporok.
Május az eddigi évekhez képest hidegebb volt, így a virágzás csak júniusban kezdődött, még a korai fajtáknál is. Az áprilisi csapadék közel háromszorosa esett le (140-160 mm).Virágzáskor (júniusban) viszont váratlanul nagyon meleg lett, 30 °C körüli értékekkel így voltak fajták, amelyek kötődése nem volt tökéletes.
A zsendülés július közepére tehető, amelyből arra lehetett következtetni, hogy a szüret ebben az évben nem kezdődik augusztusban.

Július végére megérkezett a nyári forróság 30-35°C-kal, amelyet augusztus első dekádjában kisebb lehűlés követett. Augusztus további része rendkívül meleg volt, 40°C is előfordult, még a megszokott augusztus 20 utáni lehűlés sem érkezett meg, folytatódott egészen szeptember közepéig a 25-30°C fok. Szeptember közepe után már a 20-25°C volt a jellemző, néha pár napos esők frissítették fel a meleg, száraz napokat. Októberre már a 20°C körüli időjárás volt a jellemző, egészen október végéig, amikor váratlanul megérkezett a hideg sok esővel.

A szüretet a legkorábbi fajtával kezdtük, az Irsai Olivérrel 08.22-én, majd a pár napos intenzív eső miatt szeptember elején folytattuk a korai fehér fajtákkal (Chardonnay, Rizlingszilváni) és a pezsgő készítéshez szükséges kék szőlővel (Pinot Noir). A kékoportóval folytattuk, és szinte zavartalanul tudtuk a szüretet végig vinni, amelyet október 28-án sikeresen befejeztünk, még a hideg és esős idő beköszöntése előtt.

A 2019-es évben jó minőségű, egészséges szőlőt sikerült szüretelnünk, jó évjáratra számítunk.

A bor jellemzői

Szárazsági fok

Száraz

Cukortartalom

1,9 g/l

Alkoholtartalom

12,80%

Titrálható sav-tartalom

4,9 g/l

Cukormentes extrakttartalom

29,0 g/l

Szőlészeti adatok

Termőterület

Villányi borvidék

Dűlők

Több dűlőből

Meghatározó talajtípus

lösz, agyag

Szőlőfajták és arányuk

kékfrankos 100%

Tőkék életkora

7-14 éves

Tőketerhelés

1 kg/tőke

Szüret időpontja

2019. október

Borászati adatok

Erjesztés

Tartály

Erjesztés módja

Irányított

Érlelés

Nagy tölgyfa hordó

Érlelés hossza

6-10 hónap

Palackozás ideje

2021. 03. 01.

Kereskedelmi adatok

Készült

46 600 db

Bruttó kiskereskedelmi pinceár

2 030 Ft

Piacra kerülés időpontja

2021.03.09.

Borválogatások

Hírlevél

Frissítettük adatvédelmi szabályzatunkat. Oldalunk sütiket használ. Részletek...

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás