Vörösborok
Bock Libraszáraz vörösbor201922 250 Ft(0,75 l)Kosárba teszem

Bock Libra

száraz vörösbor2019Raktáron, azonnal vihető

22 250 Ft(0,75 l)

Egységár: 29 667 Ft/l
Típus: Villányi védett eredetű prémium vörösbor (Testes bor)
Dűlők: Fekete-hegy, Jammertal, Ördögárok
Kiszerelés: 0,75 l
Csomagolás: Papírdobozban (1,60 kg)
Termékvonal: Dűlőválogatott prémium házasítás
Válogatás: A Triumvirátus

Kóstolási jegyzet

Villányi Ördögárok (Cabernet Franc 50%), Jammertal (Cabernet Sauvignon 25%), Fekete-hegy (Merlot 25%) dűlőkből származó szőlők leveinek házasítása, mely 24 hónapot pihent francia és magyar tölgyfahordókban. Nagy testű, koncentrált bor, mely rendkívüli aroma gazdagsággal és íz mélységgel rendelkezik. Mély intenzitás, feketébe hajló szín jellemzi, melyben a túlérett gyümölcsök mellett, dohány és tejcsokoládé jelenik meg. Ízében az aszalt gyümölcsök mellett a csokoládé a meghatározó.

Az évjáratról

Viszonylag enyhe és száraz téllel (január-február) indult az év. Az éjszakákra -1—5 °C volt a jellemző, nappal is inkább kellemes plusz fokokkal.
A március melegen indult, majd a hónap közepén néhány hetes lehűlés következett, de a hónap végére már többször volt 20 °C is. Ez a melegedés áprilisban is folytatódott , így április első hetében a szőlő fakadásnak indult. Majd az április közepén jött 2 hetes lehülés megtorpantásra késztette a természetet, a hajtás fejlődés is vontatottá vált. Gyakorlatilag 2018. szeptember elejétől áprilisig nem volt számottevő csapadék (100-120 mm) áprilisban jöttek az első nagyobb záporok.
Május az eddigi évekhez képest hidegebb volt, így a virágzás csak júniusban kezdődött, még a korai fajtáknál is. Az áprilisi csapadék közel háromszorosa esett le (140-160 mm).Virágzáskor (júniusban) viszont váratlanul nagyon meleg lett, 30 °C körüli értékekkel így voltak fajták, amelyek kötődése nem volt tökéletes.
A zsendülés július közepére tehető, amelyből arra lehetett következtetni, hogy a szüret ebben az évben nem kezdődik augusztusban.

Július végére megérkezett a nyári forróság 30-35°C-kal, amelyet augusztus első dekádjában kisebb lehűlés követett. Augusztus további része rendkívül meleg volt, 40°C is előfordult, még a megszokott augusztus 20 utáni lehűlés sem érkezett meg, folytatódott egészen szeptember közepéig a 25-30°C fok. Szeptember közepe után már a 20-25°C volt a jellemző, néha pár napos esők frissítették fel a meleg, száraz napokat. Októberre már a 20°C körüli időjárás volt a jellemző, egészen október végéig, amikor váratlanul megérkezett a hideg sok esővel.

A szüretet a legkorábbi fajtával kezdtük, az Irsai Olivérrel 08.22-én, majd a pár napos intenzív eső miatt szeptember elején folytattuk a korai fehér fajtákkal (Chardonnay, Rizlingszilváni) és a pezsgő készítéshez szükséges kék szőlővel (Pinot Noir). A kékoportóval folytattuk, és szinte zavartalanul tudtuk a szüretet végig vinni, amelyet október 28-án sikeresen befejeztünk, még a hideg és esős idő beköszöntése előtt.

A 2019-es évben jó minőségű, egészséges szőlőt sikerült szüretelnünk, jó évjáratra számítunk.

A bor jellemzői

Szárazsági fok

Száraz

Cukortartalom

1,1 g/l

Alkoholtartalom

14,60%

Titrálható sav-tartalom

4,9 g/l

Cukormentes extrakttartalom

31,4 g/l

Szőlészeti adatok

Termőterület

Villányi borvidék

Dűlők

Fekete-hegy, Jammertal, Ördögárok

Meghatározó talajtípus

mészkő, lösz

Szőlőfajták és arányuk

cabernet franc 50%, cabernet sauvignon 25%, merlot 25%

Tőkék életkora

8-32 éves

Tőketerhelés

0,8-1 kg/tőke

Szüret időpontja

2019. október

Borászati adatok

Erjesztés

Tartály

Erjesztés módja

Irányított

Érlelés

Kis tölgyfa hordó

Érlelés hossza

24 hónap

Palackozás ideje

2022.03.07.

Kereskedelmi adatok

Készült

6 000 db

Bruttó kiskereskedelmi pinceár

20 000 Ft

Piacra kerülés időpontja

2022.09.15.