Fehérborok
Bock Olaszrizlingszáraz fehérbor20252 290 Ft(0,75 l)Kosárba teszem

Bock Olaszrizling

száraz fehérbor2025Raktáron, azonnal vihető

2 290 Ft(0,75 l)

Egységár: 3 053 Ft/lVisszaváltási díj: 50 Ft/palack
Típus: Villányi védett eredetű classicus fehérbor (Közepesen testes)
Dűlők: Több dűlőből
Kiszerelés: 0,75 l
Csomagolás: Papírdobozban (1,50 kg)
Termékvonal: Reduktív fehérbor

Kóstolási jegyzet

A siklósi Városi-hegy déli lejtőjén termett szőlőből készült határozott fehérbor. Világos színintenzitású, halványsárga színű, melynek illatában, ízében keserűmandulára emlékeztető íz világ jelenik meg, amit lágy savgerinc egészít ki, fajtajelleges.

Az évjáratról

A 2025 szélsőséges időjárás a szőlőben is éreztette hatását: a szőlő fejlődése vontatott volt a tavasz folyamán, főleg a korai fajtáknál fordultak elő termékenyülési problémák. Az idei kilátásokat nagyban befolyásolta a szélsőséges időjárás, így rekordtermésre idén sem számíthatunk. A szőlő nyugalmi időszaka az előző év teléhez hasonlóan enyhének mondható. Január hónap második és február hónap első fele enyhébb időszaknak bizonyultak. A nyugalmi időszak alatt az átlagos csapadékmennyiség hullott.
Mind ezeknek a körülményeknek betudhatóan a fakadás az átlagos időben április elején kezdődhetett el a Jammertal dűlőben. A fakadás, illetve a hajtások növekedésének kezdeti intenzitása is átlagos volt.
Fakadástól virágzásig eltelt közel két hónap kifejezetten száraz időszaknak bizonyult. Május első két hetében hullott csapadék volt a további aszályos hónapok tartaléka. A csapadékos időjárás ellenére a virágzás május végén megkezdődhetett a siklósi területeken is. A virágzás nagyon jó kötődéssel ment végbe, ez meghatározta a későbbi szőlő mennyiségét és minőségét.
Az időjárás a folytatásban is beleszólt a növényvédelmi stratégiába. Maradt a tartós aszály, akkor nem nagyon volt szükség további növényvédelmi védekezésekre, főleg az olyan területeken, ahol a korai időszakban intenzíven védekeztek az ültetvényekben.
A tavaszi időjárás ellenére a zsendülés 2025-ban a szokásos időben, július 30-án elkezdődhetett a Jammertal dűlőben. Az érés kezdeti szakaszában június végétől augusztus első feléig a hőmérséklet átlag felett volt. Az aszály tünetei a már termőre fordult táblákon nem áll fent, hisz a szőlő kedveli a meleget, gyökerei a talajban mélyen lenyúlnak, így jól bírja a két-három héten át tartó száraz időszakokat. Ellenben az új telepítések nagyon megsínylették ezt az időszakot. Az érés az év ebben szakaszában belassult, lassabban ment végbe az előző évek
A szüret legnagyobb része száraz meleg időjárási viszonyok mellett zajlott le, ami kedvezett a korai fajtáknak. Külön kiemelendő azonban, hogy e meleg időszak az aszály tünetei már jelentkeztek egyes fajtákon és a szüretet meg kellett gyorsítani. A szüret októberben már kedvezőbb feltételek mellett ment, tovább enyhült a meleg, ami már kedvezett a vörös szőlő fajtáknak. A szüretet október végén a Cabernet Sauvignon fajta szüretelésével zártuk.
A 2025 év Villány egyik legnagyobb évjárata lehet.

A bor jellemzői

Szárazsági fok

Száraz

Cukortartalom

1,4 g/l

Alkoholtartalom

12,00%

Titrálható sav-tartalom

5,7 g/l

Cukormentes extrakttartalom

21,3 g/l

Szőlészeti adatok

Termőterület

Villányi borvidék

Dűlők

Több dűlőből

Meghatározó talajtípus

lösz, agyag

Szőlőfajták és arányuk

olaszrizling 100%

Tőkék életkora

37 éves

Tőketerhelés

1-2,5 kg/tőke

Szüret időpontja

2025. augusztus-szeptember

Borászati adatok

Erjesztés

Tartály

Erjesztés módja

Irányított

Érlelés

Reduktív

Érlelés hossza

1-2 hónap

Kereskedelmi adatok

Készült

13 000 db

Gtin

5999042100807