Menü
0
Vörösborok
Bock PortaGézaszáraz vörösbor20211 850 Ft(0,75 l)Kosárba

Bock PortaGéza

száraz vörösbor2021Raktáron, azonnal vihető

1 850 Ft(0,75 l)

Egységár: 2 467 Ft/l
Típus: Villányi védett eredetű classicus vörösbor (Könnyű gyümölcsös)
Dűlők: Több dűlőből
Kiszerelés: 0,75 l
Csomagolás: Papírdobozban (1,45 kg)
Termékvonal: Birtok bor

Kóstolási jegyzet

Villány fő fajtája, erjesztést követően, néhány hónapos ászkolás után kerül palackba. Színe bíborvörös, lilás árnyalattal, savaiban bársonyosság, ízében gyümölcsösség, illatában cseresznye és meggy jelenik meg. Fogyasztását fiatalon ajánljuk. A mindennapok beszélgetős bora.

Az évjáratról

A szőlő nyugalmi időszaka a 2021-es évben enyhébbnek bizonyult.
Az átlagos hőmérsékleti értékeket adó április, kései április fakadást eredményezett a Portugieser és a Kékfrankos fajtákon, amit a Cabernet franc Merlot, a Syrah és a Cabernet sauvignon is követett. A Bock birtok területén 2021 tavaszán jelentősebb kártétel nem volt az áprilisi hajtásnövekedés kezdetének intenzitásánál. A virágzás előtti időszak további szakasza azonban melegnek bizonyult. A meleg, csapadék szegény időjárás egy május hónaptól kezdődő, gyors virágzást és kiváló kötődést eredményezett.
A bogyónövekedés kezdetén, június első két hetében meleg hőmérsékletet mértünk, míg a júniusi csapadék a későbiekben nagyon meghatározó volt a területekre. A július az átlagosnál melegebb értéket adott, ekkor azonban csak heves zivatarok formájában esett csapadék a birtokra, ami után rendkívül száraz meleg időszak következett. A bogyóméret gyarapodása mellett ez az időjárás kedvezett a gombás fertőzések megjelenésének is, amelyek ellen eredményesen védekeztünk.
Július utolsó hetében a birtok egészén, minden fajtán már találtunk zsendülő bogyókat, de ez inkább a szárazság stressznek tudható be. Az érés a borvidéken a szokásos időszaknál később az elmúlt évekhez képest is később kezdődött meg. Az érés kezdetének időjárása az átlagoshoz képest melegebb volt. A bogyók kezdeti cukor felhalmozódása gyorsnak bizonyult. Augusztus második felében ugyan hűvösebbek voltak a nappalok. A bogyók cukortartalmának emelkedése kissé lelassult, de a savtartalom és az aromaanyagok megőrzéséhez hozzájárultak. Az ekkor hullott csapadék megszüntette a szárazág stressz tüneteit és ez kedvezett a bogyónövekedésnek.
A rozé borok alapjául szolgáló Pinot noir elő szüretével, augusztus végén kezdtük meg a 2021-es szüretet.
Az időjárás alakulás jelentős fordulatot vett október első két hetében. Az átlaghőmérséklet az utóbbi hat év legalacsonyabb értékét adta, míg a csapadék mennyisége is a második helyen végezett az elmúlt évek rangsorában. Az érés üteme ekkor jelentősen visszaesett. A szeptemberi hónap azonban kiemelkedően meleg időjárással kedvezett a megfelelő érettség eléréséhez az összes fajta esetén.
A szüretet október 25-én a Cabernet Sauvignon szüretelésével fejeztük be.

A 2021-es év júliusi augusztusi száraz, meleg hőmérsékletét leszámítva kiegyenlített hőmérsékleti viszonyokkal jellemezhető. Az átlagosnál későbbi fakadás, valamint a hosszú meleg, száraz időszak azonban hozzájárult ahhoz hogy a késő őszi csapadék nélkül is a 2021-es év az egyik legszárazabb évnek bizonyult. A szőlészetben alkalmazott hő összeg és csapadék mennyiségi értékek a 2020 évhez hasonlóak. A szőlőtermés minősége, mind az aromaanyagok, mind a fenolos érettség és a színanyag tartalom szempontjából kiemelkedőnek értékelhető.

A bor jellemzői

Szárazsági fok

Száraz

Cukortartalom

0,6 g/l

Alkoholtartalom

12,50%

Titrálható sav-tartalom

4,3 g/l

Cukormentes extrakttartalom

28,1 g/l

Szőlészeti adatok

Termőterület

Villányi borvidék

Dűlők

Több dűlőből

Meghatározó talajtípus

mészkő, lösz, agyag

Szőlőfajták és arányuk

portugieser 100%

Tőkék életkora

5-33 éves

Tőketerhelés

1-1,5 kg/tőke

Szüret időpontja

2021. szeptember

Borászati adatok

Erjesztés

Tartály

Erjesztés módja

Irányított

Érlelés

Nagy tölgyfa hordó

Palackozás ideje

2022.03.07.

Kereskedelmi adatok

Készült

115 000 db

Bruttó kiskereskedelmi pinceár

1 680 Ft

Piacra kerülés időpontja

2022.04.04.

Borválogatások

Hírlevél

Frissítettük adatvédelmi szabályzatunkat. Oldalunk sütiket használ. Részletek...

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás