Gyöngyözőborok és Pezsgők
Bock Marcell Pezsgő Rosészáraz pezsgő bor20194 990 Ft(0,75 l)Kosárba teszem

Bock Marcell Pezsgő Rosé

száraz pezsgő bor2019A termék nem kapható

4 990 Ft(0,75 l)

Egységár: 6 653 Ft/lA termék már nem kapható, az aktuális kínálatért kattintson ide.
Típus: Oltalom alatt álló eredetmegjelölésű (Pezsgő bor)
Kiszerelés: 0,75 l
Csomagolás: Papírdobozban (1,95 kg)
Termékvonal: Pezsgő

Kóstolási jegyzet

A villányi borvidékről származó szőlőből, tradicionális eljárással palackban erjesztett kékfrankos rosé pezsgő, melyet a degorzsálás után likőrőzés nélkül palackoztunk le. Fogyasztását 6 fokon ajánljuk.

Az évjáratról

Viszonylag enyhe és száraz téllel (január-február) indult az év. Az éjszakákra -1—5 °C volt a jellemző, nappal is inkább kellemes plusz fokokkal.
A március melegen indult, majd a hónap közepén néhány hetes lehűlés következett, de a hónap végére már többször volt 20 °C is. Ez a melegedés áprilisban is folytatódott , így április első hetében a szőlő fakadásnak indult. Majd az április közepén jött 2 hetes lehülés megtorpantásra késztette a természetet, a hajtás fejlődés is vontatottá vált. Gyakorlatilag 2018. szeptember elejétől áprilisig nem volt számottevő csapadék (100-120 mm) áprilisban jöttek az első nagyobb záporok.
Május az eddigi évekhez képest hidegebb volt, így a virágzás csak júniusban kezdődött, még a korai fajtáknál is. Az áprilisi csapadék közel háromszorosa esett le (140-160 mm).Virágzáskor (júniusban) viszont váratlanul nagyon meleg lett, 30 °C körüli értékekkel így voltak fajták, amelyek kötődése nem volt tökéletes.
A zsendülés július közepére tehető, amelyből arra lehetett következtetni, hogy a szüret ebben az évben nem kezdődik augusztusban.

Július végére megérkezett a nyári forróság 30-35°C-kal, amelyet augusztus első dekádjában kisebb lehűlés követett. Augusztus további része rendkívül meleg volt, 40°C is előfordult, még a megszokott augusztus 20 utáni lehűlés sem érkezett meg, folytatódott egészen szeptember közepéig a 25-30°C fok. Szeptember közepe után már a 20-25°C volt a jellemző, néha pár napos esők frissítették fel a meleg, száraz napokat. Októberre már a 20°C körüli időjárás volt a jellemző, egészen október végéig, amikor váratlanul megérkezett a hideg sok esővel.

A szüretet a legkorábbi fajtával kezdtük, az Irsai Olivérrel 08.22-én, majd a pár napos intenzív eső miatt szeptember elején folytattuk a korai fehér fajtákkal (Chardonnay, Rizlingszilváni) és a pezsgő készítéshez szükséges kék szőlővel (Pinot Noir). A kékoportóval folytattuk, és szinte zavartalanul tudtuk a szüretet végig vinni, amelyet október 28-án sikeresen befejeztünk, még a hideg és esős idő beköszöntése előtt.

A 2019-es évben jó minőségű, egészséges szőlőt sikerült szüretelnünk, jó évjáratra számítunk.

A bor jellemzői

Szárazsági fok

Száraz

Cukortartalom

3,7 g/l

Alkoholtartalom

12,74%

Titrálható sav-tartalom

6,0 g/l

Cukormentes extrakttartalom

18,7 g/l

Szőlészeti adatok

Szőlőfajták és arányuk

kékfrankos