White wines
Bock Chardonnaydry white wine20211 850 Ft(0.75 l)Add to cart

Bock Chardonnay

dry white wine2021The product is sold out

1 850 Ft(0.75 l)

Unit price: 2 467 Ft/lThe product is sold out, our current sortiment can be found here.
Type: Villány classic white wine with protected designation of origin (Medium-bodied)
Vineyards: Selected vineyards
Bottle sizes: 0.75 l
Product line: reductive white wine

Tasting notes

A global variety which also enjoys great popularity in Hungary. Prepared using reductive technology, it is a white wine light in colour with a hint of straw-yellow with a bouquet that reminds one of green apples which, paired with a light buttery quality, is reflected in its flavour.

Get to know our wines with us! Come to us for a wine tasting or meet us at a wine festival.

About the year

(HU) A szőlő nyugalmi időszaka a 2021-es évben enyhébbnek bizonyult.
Az átlagos hőmérsékleti értékeket adó április, kései április fakadást eredményezett a Portugieser és a Kékfrankos fajtákon, amit a Cabernet franc Merlot, a Syrah és a Cabernet Sauvignon is követett. A Bock birtok területén 2021 tavaszán jelentősebb kártétel nem volt az áprilisi hajtásnövekedés kezdetének intenzitásánál. A virágzás előtti időszak további szakasza azonban melegnek bizonyult. A meleg, csapadék szegény időjárás egy május hónaptól kezdődő, gyors virágzást és kiváló kötődést eredményezett.
A bogyónövekedés kezdetén, június első két hetében meleg hőmérsékletet mértünk, míg a júniusi csapadék a későbbiekben nagyon meghatározó volt a területekre. A július az átlagosnál melegebb értéket adott, ekkor azonban csak heves zivatarok formájában esett csapadék a birtokra, ami után rendkívül száraz meleg időszak következett. A bogyóméret gyarapodása mellett ez az időjárás kedvezett a gombás fertőzések megjelenésének is, amelyek ellen eredményesen védekeztünk.
Július utolsó hetében a birtok egészén, minden fajtán már találtunk zsendülő bogyókat, de ez inkább a szárazság stressznek tudható be. Az érés a borvidéken a szokásos időszaknál később az elmúlt évekhez képest is később kezdődött meg. Az érés kezdetének időjárása az átlagoshoz képest melegebb volt. A bogyók kezdeti cukor felhalmozódása gyorsnak bizonyult. Augusztus második felében ugyan hűvösebbek voltak a nappalok. A bogyók cukortartalmának emelkedése kissé lelassult, de a savtartalom és az aromaanyagok megőrzéséhez hozzájárultak. Az ekkor hullott csapadék megszüntette a szárazság stressz tüneteit és ez kedvezett a bogyónövekedésnek.
A rozé borok alapjául szolgáló Pinot noir elő szüretével, augusztus végén kezdtük meg a 2021-es szüretet.
Az időjárás alakulás jelentős fordulatot vett október első két hetében. Az átlaghőmérséklet az utóbbi hat év legalacsonyabb értékét adta, míg a csapadék mennyisége is a második helyen végezett az elmúlt évek rangsorában. Az érés üteme ekkor jelentősen visszaesett. A szeptemberi hónap azonban kiemelkedően meleg időjárással kedvezett a megfelelő érettség eléréséhez az összes fajta esetén.
A szüretet október 25-én a Cabernet Sauvignon szüretelésével fejeztük be.

A 2021-es év júliusi augusztusi száraz, meleg hőmérsékletét leszámítva kiegyenlített hőmérsékleti viszonyokkal jellemezhető. Az átlagosnál későbbi fakadás, valamint a hosszú meleg, száraz időszak azonban hozzájárult ahhoz hogy a késő őszi csapadék nélkül is a 2021-es év az egyik legszárazabb évnek bizonyult. A szőlészetben alkalmazott hő összeg és csapadék mennyiségi értékek a 2020 évhez hasonlóak. A szőlőtermés minősége, mind az aromaanyagok, mind a fenolos érettség és a színanyag tartalom szempontjából kiemelkedőnek értékelhető.

Wine characteristics

Degree of dryness

Dry

Sugar content

1.2 g/l

Alcohol content

13.15%

Titratable acidity

5.7 g/l

Sugar-free extract content

21.0 g/l

Viticultural data

Cultivation area

Villány Wine Region

Vineyards

Selected vineyards

Characteristic soil

limestone, loess, loam

Grape types and percentage

chardonnay 100%

Age of vines

16-36 years

Burden of production

1-1.5 kg/vine

Vintage time

2021. szeptember

Winemaking data

Fermentation

vat

Method of fermentation

controlled

Maturation

reductive

Maturation period

~two and a half weeks

Bottling time

2022.01.06.

Commercial data

Quantity

13 000 pc

Cellar gross retail price

1 680 HUF

Market entry

2022.01.13.