Red wines
Bock St. Márton PortaGézadry red wine20252 000 Ft(0.75 l)Add to cart

Bock St. Márton PortaGéza

dry red wine2025In stock, can be taken immediately

2 000 Ft(0.75 l)

Unit price: 2 667 Ft/lDRS: 50 Ft/bottle
Type: Villány classicus red wine with protected designation of origin (Light fruity)
Vineyards: Selected vineyards
Bottle sizes: 0.75 l
Pack: In paper box (1.45 kg)
Product line: Estate wine

Tasting notes

(HU) Bársonyosan telt Portugieser szőlőből készült, amely a borvidék régi fajtájaként ismert. Finom csersavaival és lágy savaival újborként is élvezetet nyújt fogyasztójának a Szent Márton Bora.

Get to know our wines with us! Come to us for a wine tasting or meet us at a wine festival.

About the year

(HU) A 2025 szélsőséges időjárás a szőlőben is éreztette hatását: a szőlő fejlődése vontatott volt a tavasz folyamán, főleg a korai fajtáknál fordultak elő termékenyülési problémák. Az idei kilátásokat nagyban befolyásolta a szélsőséges időjárás, így rekordtermésre idén sem számíthatunk. A szőlő nyugalmi időszaka az előző év teléhez hasonlóan enyhének mondható. Január hónap második és február hónap első fele enyhébb időszaknak bizonyultak. A nyugalmi időszak alatt az átlagos csapadékmennyiség hullott.
Mind ezeknek a körülményeknek betudhatóan a fakadás az átlagos időben április elején kezdődhetett el a Jammertal dűlőben. A fakadás, illetve a hajtások növekedésének kezdeti intenzitása is átlagos volt.
Fakadástól virágzásig eltelt közel két hónap kifejezetten száraz időszaknak bizonyult. Május első két hetében hullott csapadék volt a további aszályos hónapok tartaléka. A csapadékos időjárás ellenére a virágzás május végén megkezdődhetett a siklósi területeken is. A virágzás nagyon jó kötődéssel ment végbe, ez meghatározta a későbbi szőlő mennyiségét és minőségét.
Az időjárás a folytatásban is beleszólt a növényvédelmi stratégiába. Maradt a tartós aszály, akkor nem nagyon volt szükség további növényvédelmi védekezésekre, főleg az olyan területeken, ahol a korai időszakban intenzíven védekeztek az ültetvényekben.
A tavaszi időjárás ellenére a zsendülés 2025-ban a szokásos időben, július 30-án elkezdődhetett a Jammertal dűlőben. Az érés kezdeti szakaszában június végétől augusztus első feléig a hőmérséklet átlag felett volt. Az aszály tünetei a már termőre fordult táblákon nem áll fent, hisz a szőlő kedveli a meleget, gyökerei a talajban mélyen lenyúlnak, így jól bírja a két-három héten át tartó száraz időszakokat. Ellenben az új telepítések nagyon megsínylették ezt az időszakot. Az érés az év ebben szakaszában belassult, lassabban ment végbe az előző évek
A szüret legnagyobb része száraz meleg időjárási viszonyok mellett zajlott le, ami kedvezett a korai fajtáknak. Külön kiemelendő azonban, hogy e meleg időszak az aszály tünetei már jelentkeztek egyes fajtákon és a szüretet meg kellett gyorsítani. A szüret októberben már kedvezőbb feltételek mellett ment, tovább enyhült a meleg, ami már kedvezett a vörös szőlő fajtáknak. A szüretet október végén a Cabernet Sauvignon fajta szüretelésével zártuk.
A 2025 év Villány egyik legnagyobb évjárata lehet.

Wine characteristics

Degree of dryness

Dry

Sugar content

1.4 g/l

Alcohol content

12,00%

Titratable acidity

5.3 g/l

Sugar-free extract content

28.0 g/l

Viticultural data

Cultivation area

Villány Wine Region

Vineyards

Selected vineyards

Characteristic soil

limestone, loess, loam

Grape types and percentage

portugieser 100%

Age of vines

6-32 years

Burden of production

1-1.5 kg/vine

Vintage time

2025. szeptember

Winemaking data

Fermentation

vat

Method of fermentation

controlled

Maturation

large oak barrels

Commercial data

Quantity

10 000 pc

Market entry

2025.november 11.