Vörösborok
Bock Villányi Franc Essenciaszáraz vörösbor201813 890 Ft(0,75 l)Kosárba teszem

Bock Villányi Franc Essencia

száraz vörösbor2018A termék nem kapható

13 890 Ft(0,75 l)

Egységár: 18 520 Ft/lA termék már nem kapható, az aktuális kínálatért kattintson ide.
Típus: Villányi védett eredetű super premium vörösbor (Testes bor)
Dűlők: Fekete-hegy, Makár, Ördögárok
Díj: 1 db
Kiszerelés: 0,75 l
Csomagolás: Papírdobozban (1,60 kg)
Termékvonal: Dűlőválogatás

Díjak

  • Országos Borverseny 2023 - Aranyérem

Kóstolási jegyzet

Kristálytiszta közepesen mély intenzitású rubin színét gránátos szél szegélyezi. Magas viszkozitásáról az egyértelmű ’templomablak’ jelenség árulkodik. Illatában meleg fűszeresség, érett szeder és feketecseresznye játssza a főszerepet. Kóstolva a száraz telt korty közepes savérzete, lágy tanninan egészül ki. Hosszú lecsengésében szegfűszeg, avar, kardamom és fahéj. A finom hordóhasználat mellett pedig a komplex struktúra és finom hordófűszerek tanúskodnak. Izgalmas párja lehet egy vörösboros marhapörkölt. Érdemes nagyobb kehelyből némi levegőztetés után fogyasztani.

Az évjáratról

2017-es évhez képest a január enyhébb volt, bár volt hó esés és ónos eső is, mégis a hidegrekordok márciusban dőltek meg. A szőlő a „növények”(gyümölcsfák) közül a legkésőbb fakad, így a március eleji „fagyos” tavaszi indulás (-14°C) csak a laposabban fekvő szőlő területekben okozott termés kiesést. A hideg kezdés után gyorsan jöttek a 20°C körüli értékek, így a hideg ellenére mégis korán jött a tavaszi indulás. Áprilisban már nem volt ritka a 30°C.  A május is kifejezetten meleg hónap volt. A szőlő így a megszokott fejlődéshez képest 1-2 héttel járt előrébb.

A nyár is melegen indult 30°C körüli értékekkel, így tartotta a 2 hetes előnyt a korábbi évekhez képest. Június közepén érkező kisebb lehűlés nem vetette vissza az előnyt, így már mindenki az augusztusi korai szüretre készült. Az éves időjárás a termesztésben problémákat nem okozott, a növényvédelem a szokásosnak megfelelően alakult. Augusztusban kitartott a meleg idő, mely néha forrónak is mondható többször 34°C is volt. Bár az augusztus elég száraz volt, mégis a korábbi kiegyenlített csapadék hatására (havi 60-80 mm), a szőlő korán beérett, és már augusztus 22-én elkezdődhetett a szüret.

2018 nagyon jó évjáratnak ígérkezik, a cukrosodás megfelelően alakult a napsütések és a meleg hatására, valamint egészséges szőlő képezi a borok alapját.

A bor jellemzői

Szárazsági fok

Száraz

Cukortartalom

1,7 g/l

Alkoholtartalom

14,22%

Titrálható sav-tartalom

5,1 g/l

Cukormentes extrakttartalom

31,4 g/l

Szőlészeti adatok

Termőterület

Villányi borvidék

Dűlők

Fekete-hegy, Makár, Ördögárok

Meghatározó talajtípus

mészkő, lösz

Szőlőfajták és arányuk

cabernet franc 100%

Tőkék életkora

11-17 éves

Tőketerhelés

0,8-1 kg/tőke

Szüret időpontja

2018. október

Borászati adatok

Erjesztés

Tartály

Erjesztés módja

Irányított

Érlelés

Kis tölgyfa hordó

Érlelés hossza

24 hónap

Palackozás ideje

2021. 03. 01.

Kereskedelmi adatok

Készült

3 300 db

Bruttó kiskereskedelmi pinceár

10 500 Ft

Piacra kerülés időpontja

2023.02.27.