Menü
0
Vörösborok
Bock PortaGéza Selectionszáraz vörösbor20192 200 Ft(0,75 l)Kosárba

Bock PortaGéza Selection

száraz vörösbor2019Raktáron, azonnal vihető

2 200 Ft(0,75 l)

Egységár: 2 933 Ft/l
Típus: Villányi védett eredetű classicus vörösbor (Könnyű gyümölcsös)
Dűlők: Jammertal
Kiszerelés: 0,75 l
Csomagolás: Papírdobozban (1,55 kg)

Kóstolási jegyzet

A Jammertal dűlőből válogatott Portugieser, amely erjesztést követően, 10 hónapos ászkolás után kerül palackba. A hosszabb hordós érlelés növeli az eltarthatóságát. Színe bíborvörös, lilás árnyalattal, savaiban bársonyosság, ízében gyümölcsösség, illatában cseresznye és meggy jelenik meg. Komplexebb, fűszeresebb a megszokott Portugieser képnél.

Az évjáratról

Viszonylag enyhe és száraz téllel (január-február) indult az év. Az éjszakákra -1—5 °C volt a jellemző, nappal is inkább kellemes plusz fokokkal.
A március melegen indult, majd a hónap közepén néhány hetes lehűlés következett, de a hónap végére már többször volt 20 °C is. Ez a melegedés áprilisban is folytatódott , így április első hetében a szőlő fakadásnak indult. Majd az április közepén jött 2 hetes lehülés megtorpantásra késztette a természetet, a hajtás fejlődés is vontatottá vált. Gyakorlatilag 2018. szeptember elejétől áprilisig nem volt számottevő csapadék (100-120 mm) áprilisban jöttek az első nagyobb záporok.
Május az eddigi évekhez képest hidegebb volt, így a virágzás csak júniusban kezdődött, még a korai fajtáknál is. Az áprilisi csapadék közel háromszorosa esett le (140-160 mm).Virágzáskor (júniusban) viszont váratlanul nagyon meleg lett, 30 °C körüli értékekkel így voltak fajták, amelyek kötődése nem volt tökéletes.
A zsendülés július közepére tehető, amelyből arra lehetett következtetni, hogy a szüret ebben az évben nem kezdődik augusztusban.

Július végére megérkezett a nyári forróság 30-35°C-kal, amelyet augusztus első dekádjában kisebb lehűlés követett. Augusztus további része rendkívül meleg volt, 40°C is előfordult, még a megszokott augusztus 20 utáni lehűlés sem érkezett meg, folytatódott egészen szeptember közepéig a 25-30°C fok. Szeptember közepe után már a 20-25°C volt a jellemző, néha pár napos esők frissítették fel a meleg, száraz napokat. Októberre már a 20°C körüli időjárás volt a jellemző, egészen október végéig, amikor váratlanul megérkezett a hideg sok esővel.

A szüretet a legkorábbi fajtával kezdtük, az Irsai Olivérrel 08.22-én, majd a pár napos intenzív eső miatt szeptember elején folytattuk a korai fehér fajtákkal (Chardonnay, Rizlingszilváni) és a pezsgő készítéshez szükséges kék szőlővel (Pinot Noir). A kékoportóval folytattuk, és szinte zavartalanul tudtuk a szüretet végig vinni, amelyet október 28-án sikeresen befejeztünk, még a hideg és esős idő beköszöntése előtt.

A 2019-es évben jó minőségű, egészséges szőlőt sikerült szüretelnünk, jó évjáratra számítunk.

A bor jellemzői

Szárazsági fok

Száraz

Cukortartalom

1,1 g/l

Alkoholtartalom

12,54%

Titrálható sav-tartalom

4,3 g/l

Cukormentes extrakttartalom

28,5 g/l

Szőlészeti adatok

Termőterület

Villányi borvidék

Dűlők

Jammertal

Meghatározó talajtípus

mészkő, lösz, agyag

Szőlőfajták és arányuk

portugieser 100%

Tőkék életkora

13-33 éves

Tőketerhelés

1-1,5 kg/tőke

Szüret időpontja

2019. szeptember

Borászati adatok

Erjesztés

Tartály

Erjesztés módja

Irányított

Érlelés

Nagy tölgyfa hordó

Palackozás ideje

2021. 03. 01.

Kereskedelmi adatok

Készült

2 000 db

Bruttó kiskereskedelmi pinceár

2 000 Ft

Piacra kerülés időpontja

2021.03.09.

Borválogatások

Hírlevél

Frissítettük adatvédelmi szabályzatunkat. Oldalunk sütiket használ. Részletek...

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás